A+ A A-

Η ελευθερία της έκφρασης θέλει δύναμη για να την αντέξεις...

Αν «η ειρήνη θέλει δύναμη για να την αντέξεις» το ίδιο ισχύει και για την ελευθερία της έκφρασης, ιδίως τη στιγμή που βρίσκεσαι απέναντι στη διαφορετική άποψη.

Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα άλλη μία φορά μετά την αναδημοσίευση του άρθρου μας «Μαρία Αντωνιάδου: η ρεκορντγούμαν του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού» στην διαδικτυακή ομάδα «Πρωτοβουλία για τον ΕΔΟΕΑΠ».

Ο εκθειαστικός σχολιασμός της προέδρου της ΕΣΗΕΑ για την πρωτιά της και στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά κυρίως το επικριτικό σχόλιο για την τέως πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ, προκάλεσαν πανικό.

Ο ατυχής εθελοντής-μέλος της διαδικτυακής ομάδας που αναδημοσίευσε το άρθρο μας υπέστη μια άγρια επίθεση bullying από τους υποστηρικτές οπαδούς της κας Σπανοπούλου γιατί τόλμησε να ανεβάσει ένα τέτοιο άρθρο.  

«Ο θεός να το κάνει άρθρο» είπε οργισμένη η διαχειρίστρια της ομάδας και προέτρεψε τον αναρτήσαντα να μην το ξανακάνει και τέτοια άρθρα να τα δημοσιεύει στον προσωπικό του «τοίχο».

Τι πιο σαφές μήνυμα λογοκρισίας από αυτή την προτροπή;

Με απλά λόγια του είπε ότι η ελευθερία της έκφρασης στην ομάδα «Πρωτοβουλία για τον ΕΔΟΕΑΠ» σταματάει εκεί που αποφασίζει αυτή και η παρέα της (;) ανάλογα με τα γούστα τους.

Εκτός από τη διαχειρίστρια που «έστησε στον τοίχο του» τον άτυχο εθελοντή που καθημερινά προσφέρει την εργασία του με τις περισσότερες αναρτήσεις ενημέρωσης για τον ΕΔΟΕΑΠ, ένα πλήθος «αγανακτισμένων» τον "καταχέριασε" με κάθε λογής επιθέσεις.

Κάποιος μίλησε για -εδώ γελάνε- «πληρωμένα άρθρα», κάποιοι για εμετικά δημοσιεύματα, μια ...ψυχολόγος για διαστροφική εμμονή, μία φλογερή αγωνίστρια που κυκλοφορεί με τη σάρισα της ορθότητας τον αποκάλεσε «Πέμπτη Φάλλαγα» (!) κ.ο.κ.

Όλοι αυτοί, μαζί και η τέως πρόεδρος, έχουν προσπαθήσει ήδη πριν από πολύ καιρό να τον φιμώσουν ή στην καλύτερη περίπτωση να τον χειραγωγήσουν.

Ο λόγος είναι ότι δημοσιεύει αναρτήσεις με όλες τις απόψεις και αυτό δοκιμάζει τα όρια της «αλά καρτ» ελευθερίας της έκφρασης που θα ήθελαν κατά βάθος οι ιδρυτές της διαδικτυακής ομάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η θιγόμενη τέως πρόεδρος η οποία είναι έμπειρη στις αντιπαραθέσεις και με μεγάλη ικανότητα στους τακτικισμούς, δεν παρενέβη αφήνοντας τους ηρακλείς του στέμματος να καθαρίσουν…  

Πάντως, η δημοσίευση αυτή αποκάλυψε τις αντοχές ορισμένων υπό-τιμητών της ελευθερίας της έκφρασης και κάποιων άλλων όψιμων αγωνιστών για τον ΕΔΟΕΑΠ που εκφράζονται ως σέχτα χειροκροτητών της τέως προέδρου από ιδιοτέλεια.

Όσοι και όσες ήταν παρόντες στον ΕΔΟΕΑΠ και πριν και μετά την κρίση γνωρίζουν και πρόσωπα και καταστάσεις…

ΥΓ1) Η εκθειαστική αναφορά στην Μαρία Αντωνιάδου, ανήμερα των γενεθλίων της, έγινε γιατί συνέβαλε στη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ και είναι μέχρι σήμερα η μοναδική γυναίκα πρόεδρος της αιωνόβιας ΕΣΗΕΑ (δύο φορές εκλεγμένη), ενώ εξελέγη πρώτη σε ψήφους και στις εκλογές του νέου ΕΔΟΕΑΠ.

Η αναφορά στην τέως πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ η οποία έχει εργαστεί από διάφορες θέσεις 14 χρόνια στον οργανισμό (επτά φορές εκλεγμένη, αλλά και διαγραφείσα με 18μηνη ποινή από την ΕΣΗΕΑ για τον ΕΔΟΕΑΠ) έγινε με αφορμή την παρακάτω αυτο-εκθειαστική ανάρτησή της:

«Ευχαριστώ την συν.Μαρία Αντωνιάδου που με την απόφαση της να είναι απλό μέλος του ΔΣ , μου επέτρεψε να παραμείνω η πρώτη και μοναδική (για 3 χρόνια ακόμη...) Γυναίκα Πρόεδρος του ιστορικού Ταμείου μας. ΤΙΜΗ ΜΟΥ!»

ΥΓ2) Η ελευθερία του καθένα να διατυπώνει την άποψή του πρέπει να είναι σεβαστή από όσους πιστεύουν στην ελευθερία της έκφρασης, άσχετα αν δεν είναι σεβαστή η άποψη αυτή καθεαυτή.

Όσοι ασκούν δημόσιο αξίωμα βρίσκονται στην κρίση των πάντων και ενίοτε μπορεί να κριθούν δίκαια ή άδικα -όπως το βλέπει κανείς- αρκεί να μπορούν να απαντήσουν και να υπερασπιστούν το δίκιο τους.