Logo

Μαρία Αντωνιάδου: Η ρεκορντγούμαν του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού

Η Μαρία Αντωνιάδου μετά και τις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ στις οποίες αναδείχθηκε πρώτη και εκλήθη να αναλάβει την προεδρία του ασφαλιστικού οργανισμού, έχει πετύχει ένα μοναδικό ρεκόρ στην ιστορία του δημοσιογραφικού συνδικαλισμού.

Είναι η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα πρόεδρος στην πλέον του ενός αιώνα ιστορία της ΕΣΗΕΑ και επιπλέον η πρώτη και μοναδική δημοσιογράφος που εξελέγη ταυτόχρονα πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ.

Ο διττός αυτός ρόλος, αν και πρακτικά ασύμβατος λόγω φόρτου εργασίας και μάλιστα διαφορετικού τύπου προέκυψε ως συνέπεια της έκτακτης κατάστασης σωτηρίας που βιώνει τα τελευταία χρόνια ο ταλαιπωρημένος ασφαλιστικός οργανισμός.

Η Αντωνιάδου εντέλει παρέμεινε πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και δεν επιχείρησε να είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ (όπου είναι πλέον απλό μέλος του Δ.Σ.), αναγνωρίζοντας το ασύμβατο της ταυτόχρονης προεδρίας κι έτσι στον ΕΔΟΕΑΠ εξελέγη πρόεδρος ο σύμμαχός της στη διάσωση του οργανισμού, Σταύρος Καπάκος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η δραστήρια συνδικαλίστρια παρόλο που πολιτικά υποστηρίζεται και ανήκει στη συντηρητική παράταξη, έκανε μια ορθολογική υπέρβαση και συνεργάστηκε με τον συριζαίο Σταύρο Καπάκο, όταν χρειάστηκε να συμβάλλει στη σωτηρία του ψυχοραγούντα ΕΔΟΕΑΠ.

Η επιλογή της αυτή η οποία σε τελική ανάλυση δίχασε την παράταξη των Ενωμένων Δημοσιογράφων της οποίας ηγείται, διέσωσε την αυτοτέλεια του ΕΔΟΕΑΠ και για την ώρα εκ του αποτελέσματος κρίνεται ορθή.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πως ακριβώς θα προχωρήσει στο μέλλον ο ΕΔΟΕΑΠ και τι άλλα προβλήματα θα αντιμετωπίσει. Πάντως το μεγάλο πρόβλημα της κατάργησής του και της ένταξής του στον ΕΟΠΥΥ το απέφυγε, ενώ οι ενώσεις που τον ίδρυσαν διέσωσαν την τελευταία στιγμή την αξιοπιστία τους και ανέλαβαν τις ευθύνες τους.  

Η μη ανάληψη από τη Μαρία Αντωνιάδου του αξιώματος της προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ ικανοποίησε την μοναδική μέχρι σήμερα πρόεδρο του οργανισμού την Ελένη Σπανοπούλου, η οποία διακατεχόμενη από αθεράπευτη τάση μεγαλομανίας θριαμβολόγησε γι’ αυτό (ότι δηλαδή παραμένει ακόμη η μοναδική πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Πάντως, αν η Μαρία Αντωνιάδου αναλάμβανε πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ δεν επρόκειτο να συμπεριφερόταν αλαζονικά με πρόθεση δημιουργίας προσωποπαγούς καθεστώτος όπως έκανε η προηγούμενη.

Κι αυτό γιατί δεν διαθέτει τον συγκρουσιακό χαρακτήρα ούτε τον αμοραλιστικό καιροσκοπισμό της Ελένης Σπανοπούλου, της πρώτης γυναίκας που προήδρευσε στον ΕΔΟΕΑΠ προκαλώντας σωρεία αχρείαστων αντιπαραθέσεων με όποιον/ποια είχε διαφορετική γνώμη από την «αυθεντία» της.

Η ποντιακής καταγωγής Μαρία Αντωνιάδου σε αντίθεση με την ανατολίτισσα Σπανοπούλου, μιλάει λίγο και δουλεύει πολύ και αθόρυβα.

Η συμμαχία της, ήδη από πέρυσι στην ΕΣΗΕΑ που συνεχίστηκε και στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ, με τον μετριοπαθή κυβερνητικό Σταύρο Καπάκο αποδεικνύει ότι μπορεί να κάνει επιτυχείς υπερβάσεις όταν χρειάζεται, εκτιμώντας ρεαλιστικά τις καταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η πρωτιά της και στις εκλογές του ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί ένα σπάνιο ρεκόρ και σήμερα ανήμερα των γενεθλίων της αφορμή για να το υπενθυμίσουμε και να της ευχηθούμε χρόνια πολλά!

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.