A+ A A-

Αλαζονεία και διαφθορά

Δύο είναι οι σίγουροι δρόμοι που αν τους διαβεί μια κυβέρνηση, ο λαός τη στέλνει με μαθηματική ακρίβεια στο σπίτι της: η οδός αλαζονείας και η λεωφόρος της διαφθοράς.
Η διαφθορά ευδοκιμεί ιδανικά σε κλίμα αλαζονείας, γιατί η αλαζονεία ως "δύναμη εύκολης ανάτασης" αντισταθμίζει προσωρινά τη δυσφορία που βιώνει ο διεφθαρμένος από την ηθική κατάπτωση.
Στην Τουρκία φάνηκε ξεκάθαρα:το πολιτικό κατεστημένο βούλιαξε στο βούρκο της διαφθοράς και συνετρίβη από τους ισλαμιστές του Ερντογάν (φωτό) παρά τα κάθε λογής εμπόδια (συνταγματικά κ.α.) που είχε να αντιμετωπίσει ο ηγέτης του Κόμματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Η διαφθορά και η αλαζονεία παγίδευσαν τους τούρκους καθεστωτικούς ηγέτες (Ετσεβίτ, Τσιλέρ, Γιλμάζ κ.λπ.), οι οποίοι έσπευσαν αμέσως να παραιτηθούν, γιατί τα διαχειριστικά λάθη τους, έχουν κάνει έξαλλους τους αμερικανούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Κατά τους αμερικανούς, η νίκη του Ερτνογάν οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα "διαχειριστικά λάθη" και στη ρεμούλα των ηγετών του τουρκικού κατεστημένου, το οποίο αν και είχε την αμέριστη συμπαράσταση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των τούρκων στρατηγών, δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Η Τουρκία χρειαζεται μιαν εκσυγχρονιστική αλλαγή την οποία θα διαχειριστεί ένα συντηρητικό κόμμα που έχει ιδεολογικά θεμέλια στη θρησκεία. Μοιάζει παράδοξο, αλλά φαίνεται ότι έχει πέραση τελευταία:μήπως στην Ευρώπη δεν έχουμε σοσιαλιστικές κυβερνήσεις που εφαρμόζουν με όλους τους τύπους νεοφιλελεύθερες πολιτικές;
Τελικά, μετά το "τέλος των ιδεολογιών" δεν έχει σημασία ποιος είναι αυτός που κυβερνάει, αλλά το πως κυβερνάει. Οι παλιοί δαίμονες, ακόμη και για τους αμερικανούς, γίνονται άγγελοι, αρκεί να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος πλούτος και η απαραίτητη σταθερότητα.

ΥΓ) Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φαινόμενα καθεστωτικής αλαζονείας αλλά και ανησυχητικός δείκτης υψηλής διαφθοράς, υπάρχουν έντονα στη χώρα μας.
Τελευταια αναγκαστηκε να μιλησει για τη διαφθορα ακομη και ο προεδρος της Δημοκρατιας, Κωσταντινος Στεφανοπουλος, ενω απο ερευνα του καθηγητη Κοινωνιολογιας Αντωνη Μαγγανα, που πραγματοποιηθηκε τα τρια τελευταια χρονια στο λεκανοπεδιο Αττικης και δημοσιευτηκε τον περασμενο Ιουνιο, προκυπτει οτι το 89% των πολιτων θα δικαζε ως απλο "πταισμα" τη διαφθορα και το "λαδωμα"στη Δημοσια Διοικηση και θα επεβαλλε ποινη μικροτερη απο αυτη που προβλεπει ο νομος!
Μεσα σε αυτο το κλιμα, ο υφυπουργος Αθλητισμου, Γιωργος Λιανης, συνεστησε δυο καλα αμοιβομενες επιτροπες με πολυ… ενδιαφερουσα στελεχωση (εως και η αποκαλουμενη Σαρον Στοουν του Κινηματος συμμετεχει) : μια για τη "διαφυλαξη και προωθηση του Ολυμπισμου" και μια αλλη, "Επιτροπη επικοινωνιακων δρασεων για προγραμματα και υποδομες Ολυμπιακων Αγωνων 2004 σε Μακεδονια και Θρακη", οι οποιες αποκληθηκαν "επιτροπες λαδωματος", "νομιμοποιηση της δωροδοκιας" κ.λπ., αλλα μεχρι σημερα δεν εχει καταδεχτει να δικαιολογησει το ρολο τους.