A+ A A-

Οι αλχημείες της ΕΣΗΕΑ για την εγγραφή των δημοσιογράφων του διαδικτύου

Καμμία έκπληξη δεν προκαλεί η μοναδική γεμάτη στρεβλώσεις και νομικίστικες αλχημείες αντιμετώπιση των δημοσιογράφων του διαδικτύου από το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιστότοπου Τυπολογίες που ακολουθεί, οι φωστήρες του συνδικαλιστικού σωματείου της Αθήνας συμφώνησαν στην εγραφή 100 νέων μελών που εργάζονται σε ενημερωτικούς ιστότοπους, όχι επειδή είναι όλοι δημοσιογράφοι, αλλά επειδή η σχέση εργασίας που έχουν δεν δημιουργεί -κατά την άποψη των νομικών συμβούλων- πρόβλημα στις συλλογικές συμβάσεις!

Σημειωτέον ότι δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις μετά το 2009, καθώς ακολούθησαν τα μνημόνια και η εργοδοσία κάνει ό,τι νομίζει και δεν υπογράφει παρά μόνον ατομικές συμβάσεις ή ό,τι άλλο την συμφέρει.      

Δεν φτάνει η καθυστέρηση ετών με την οποία αντιμετωπίστηκε το θέμα των δημοσιογράφων του διαδικτύου που οι περισσότεροι είναι freelancers-"μπλοκάκηδες"  καθώς αμοίβονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, το απροετοίμαστο και ανευθυνοϋπεύθυνο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ κατέληξε σε αλχημική λύση η οποία μόνο στρεβλώσεις και προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον.  

Για τους διοικούντες το μεγαλύτερο δημοσιογραφικό σωματείο δεν έχει σημασία αν είσαι υπάλληλος γραφείου ή ό,τι άλλο είσαι, αρκεί να έχεις ένα είδος σύμβασης που θα εγκρίνει η νομική υπηρεσία!  

Τότε πως ελήφθηκε υπόψη το κριτήριο της άσκησης "πραγματικά του επαγγέλματος του δημοσιογράφου" όπως λέει το ρεπορτάζ, όταν έγιναν μέλη υπάλληλοι γραφείου;

Την απάντηση δεν πρόκειται να τη δώσει κανείς από το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, αφού ανέθεσαν το θέμα στη νομική υπηρεσία...

Να γιατί το δημοσιογραφικό επάγγελμα παραμένει ΑΚΑΤΟΧΥΡΩΤΟ! Για να το ορίζει ο κάθε εργοδότης μέσω του κάθε ανεπαρκούς και συγκαταβατικού συνδικαλιστή από τα προεδρεία  των συνδικαλιστικών  σωματείων...

Διαβάστε το ρεπορτάζ που ακολουθεί:

Δημοσιογράφοι… υπάλληλοι γραφείου!

Ιστορική είναι η απόφαση της ΕΣΗΕΑ να εγγράψει στην Ένωση για πρώτη φορά ως μέλη της εργαζόμενους σε ειδησεογραφικά sites. Τα πρώτα 100 μέλη της ΕΣΗΕΑ είναι πλέον γεγονός και μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το σκεπτικό της εγγραφής τους, το οποίο ως και πρόσφατα δεν γινόταν αποδεκτό από τις ηγεσίες της συνδικαλιστικής Ένωσης. Παρ’ όλα τα αιτήματα προηγούμενων χρόνων αλλά και αποφάσεων συνεδρίου της ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ δεν δεχόταν να γίνουν μέλη της εργαζόμενοι από τις ιστοσελίδες με το επιχείρημα ότι δεν έχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας!

Φέτος το πρόβλημα αυτό ξεπεράστηκε με γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας, για τα είδη της σύμβασης και τις ειδικότητες. Συνολικά κατατέθηκαν 114 αιτήσεις εργαζομένων, εκ των οποίων κόπηκαν οι 14. Τα κριτήρια που ελήφθησαν υπόψη ήταν η άσκηση πραγματικά του επαγγέλματος του δημοσιογράφου, ο χρόνος προϋπηρεσίας, δηλαδή δύο ή τρία χρόνια ασφάλισης, αν το Μέσο που εργάζεται είναι αμιγώς ενημερωτικού χαρακτήρα που είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο online ΜΜΕ του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και δεν είναι τοπικού ή ειδικού ενδιαφέροντος.

Εξίσου ενδιαφέρον έχει και η καταγραφή του εργασιακού καθεστώτος για τους 100. Οι 17 εργάζονται με ασφάλιση ΙΚΑ και ειδικότητα δημοσιογράφου πλήρους απασχόλησης, οι 19 με δημοσιογραφική εργασία μειωμένης απασχόλησης, 29 ως υπάλληλοι γραφείου πλήρους απασχόλησης και 11 μειωμένης, 11 δημοσιογράφοι με ασφάλιση ΤΑΙΣΥΤ, οκτώ με ασφάλιση ΤΣΠΕΑΘ ως διοικητικοί υπάλληλοι πλήρους απασχόλησης και ένας μειωμένης, ένας δημοσιογράφος με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου.

Στους 100 περιλαμβάνονται και πέντε δημοσιογράφοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, για τους οποίους ελήφθη υπόψη η απασχόληση σε έναν, δύο ή και τρεις εργοδότες για τη συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου ασφάλισης.