A+ A A-

ΕΣΗΕΑ: Το άλογο που πήγαινε πίσω από το κάρο των μιντιαρχών

Η ΕΣΗΕΑ, μετά το σοκ από την έναρξη της μνημονιακής κρίσης, δεν κατάφερε ποτέ μέχρι σήμερα να βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να απαντήσει στα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει υποστεί ο κόσμος της ενημέρωσης.

Έβλεπε μπροστά της τα τρένα της συμφοράς να περνούν χωρίς εναλλακτική πρόταση για το πάγωμα-κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων  (η  τελευταία υπεγράφη επί διοίκησης Σόμπολου το 2009), χωρίς σοβαρή αντίσταση  στο κλάδεμα των μισθών.

Χωρίς καμία ουσιαστική διευθέτηση στο ζήτημα των freelance δημοσιογράφων («μπλοκάκηδων»), τους οποίους έχει εγκαταλείψει ως πρόβατα επί σφαγή στην εκμετάλλευση των μιντιαρχών επιτρέποντας να τους χρησιμοποιούν και ως απειλή προς συνετισμό των ενταγμένων στα μισθολόγια εργαζομένων.

Και βέβαια χωρίς καμία προσπάθεια για κατοχύρωση του ίδιου του δημοσιογραφικού επαγγέλματος το οποίο είναι χρόνια αφημένο στο έλεος της αγοράς και των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρώτα πρέπει να σε εγκρίνει η αγορά στον ιδιωτικό τομέα ή κάποια κυβέρνηση για τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και ύστερα να δώσεις εξετάσεις για να γίνεις μέλος της ΕΣΗΕΑ!

Καμία, επίσης, ουσιαστική προσαρμογή στα νέα δεδομένα μετά το 1975 και την τελευταία αναθεώρηση του καταστατικού δεν προέκυψε για το μεγαλύτερο επαγγελματικό σωματείο των δημοσιογράφων.

Μόνο τζούφια πυροτεχνήματα αμολάει η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ, όπως τώρα μετά τον αργό αλλά φρικτό και προαναγγελθέντα θάνατο του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, που προκήρυξε 4ωρη στάση εργασίας στην ΕΡΤ και στα ιδιωτικά κανάλια!

Τζούφια πυροτεχνήματα για την τιμή των ανύπαρκτων όπλων!

Η ΕΣΗΕΑ η οποία είχε κάποτε πρόεδρο τον Γιώργο Καράντζα που έπαιξε τη ζωή του κορώνα-γράμματα, όταν μέσα στην Κατοχή, τον Μάρτιο του 1943 έκανε απεργία για να μην επιστρατεύσουν οι Ναζί για τα εργοστάσιά τους στη Γερμανία Έλληνες εργάτες, σήμερα τρέχει σαν άλογο πίσω από το κάρο των μιντιαρχών παρακαλώντας και εκλιπαρώντας τους να ελεήσουν τους εργαζόμενους δημοσιογράφους που δούλευαν απλήρωτοι επί μήνες στα κανάλια τους!  

Βέβαια, δεν έχουν όλοι την ίδια ευθύνη για το κατάντημα του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ούτε όλοι στην ΕΣΗΕΑ εξυπηρετούν αλλότριες σκοπιμότητες και ιδιοτελείς επιδιώξεις.

‘Όμως η γραμμή που υπερισχύει είναι αυτή που δεν φέρνει αποτέλεσμα και δεν υπερασπίζεται όπως χρειάζεται τα συμφέροντα του κλάδου.

Η ΕΣΗΕΑ δυστυχώς παραμένει ένα σωματείο που λειτουργεί ως λέσχη που ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των μελών της και όχι για την κατοχύρωση και την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, όπως θα έπρεπε να κάνει.

Οι εκλεγμένες διοικήσεις προέρχονται από διαδικασίες εκλογικής παρωδίας στα όρια του διαβλητού με παραβιάσεις του καταστατικού και ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής ανεμομαζώματα-ανεμοσκορπίσματα που εξαφανίζονται μετά την απομάκρυνση από την κάλπη.

Αυτοί οι ψηφοφόροι καθορίζουν κάθε φορά το εκλογικό αποτέλεσμα αδιάφοροι για το μέλλον του επαγγέλματος με μόνο κριτήριο την ιδιοτέλεια, τις ρουσφετολογικές υποσχέσεις και τη στοργή της εκάστοτε παράταξης με προοπτική εξουσίας.

Συνήθως η παράταξη με προοπτική εξουσίας είναι η περισσότερο εξαρτημένη  από τους μιντιάρχες και τα φιλικά τους πολιτικά κόμματα.

Αυτοί ελέγχουν το παιχνίδι και μπορούν να προσλαμβάνουν και να βολεύουν όποιον είναι πρόθυμος να "παίξει" μαζί τους ή τουλάχιστον να σιωπήσει απέναντι στις αυθαιρεσίες τους. 

Έτσι, βέβαια, η ΕΣΗΕΑ, το δημοσιογραφικό σωματείο  που μετράει 104 χρόνια ζωής, δεν υπάρχει περίπτωση να ανταποκριθεί στον ιστορικό της ρόλο.

Θα συνεχίσει να βάζει πρώτα το κάρο των μιντιαρχών και να ακολουθεί από πίσω ανήμπορη και καταϊδρωμένη.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 4ΩΡΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΗΕΜΘ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΙΤΑ αποφάσισαν την κήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας από τις 12.00 έως τις 16.00 της Τετάρτης, 14 Μαρτίου 2018 για όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τηλεόρασης που εργάζονται στην ΕΡΤ (και στην ΕΡΤ-3) και στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας (Alpha, Antenna, Μακεδονία, ΣΚΑΙ, STAR, EPSILON TV και ΑΡΤ), σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στον τηλεοπτικό σταθμό “MEGA” μετά την απόφαση του ΕΣΡ να ρίξει «μαύρο» στο κανάλι.

Οι Ενώσεις των εργαζομένων δηλώνουν πως θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια, που έστω και την ύστατη στιγμή, θα δίνει προοπτική σωτηρίας στο κανάλι.

Από τη στάση εργασίας εξαιρούνται οι συνάδελφοι που θα καλύψουν την κηδεία του Χρήστου Πασαλάρη.

 

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ