A+ A A-

ΕΔΟΕΑΠ: Εκτός παραμένουν οι freelance δημοσιογράφοι με μπλοκάκι!

Για άλλη μια φορά ο εμπαιγμός των συναδέλφων freelance δημοσιογράφων που εργάζονται με μπλοκάκι συνεχίζεται καθότι αποτελούν τον αδύναμο κρίκο στην αλυσίδα της εργασιακής εκμετάλλευσης.

Είναι σίγουρο πλέον ότι θα χρειαστούν αγώνες για να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους στον χώρο της εργασίας τους και να αναγνωριστούν ως ισότιμοι δημοσιογράφοι των ιδιόμορφων ελληνικών ΜΜΕ.

Το πρωϊ της Πέμπτης ο ΕΔΟΕΑΠ απέστειλε επιστολή προς τις δημοσιογραφικές Ενώσεις και τις Ενώσεις διοικητικών στην οποία αναφέρει ότι υπάρχει πρόβλημα με την ένταξη  των «μπλοκάκηδων» στον ασφαλιστικό οργανισμό.

Η επιστολή είναι η παρακάτω:

ΘΕΜΑ: «ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ ΤΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ άρθ. 39 παρ. 9 ΤΟΥ Ν. 4387/2016 (μπλοκάκια)»

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Σας ενημερώνουμε ότι από τις τελευταίες επαφές μας τόσο με το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσο και με υπηρεσιακούς παράγοντες του ΕΦΚΑ, προκύπτει θέμα για την ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ συναδέλφων που εντάσσονται στις διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 9 του Ν. 4387/2016, καθότι, όπως επικαλούνται, δεν προβλέπεται η ένταξή τους στον ΕΔΟΕΑΠ από τις διατάξεις του Ν. 4498/2017.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, ώστε το μείζον αυτό ζήτημα που ανακύπτει να επιλυθεί δεδομένου ότι, όπως γνωρίζετε, αφορά πλήθος συναδέλφων.

Ο Οργανισμός μας θα σταθεί αρωγός στην προσπάθειά σας, για την επίλυση του ως άνω θέματος.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
για το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νίκος Καρούτζος Άντζυ Σταθάτου
ΥΓ1) Περιμένουμε να δούμε και την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, που υποτίθεται ότι είναι το ισχυρότερο σωματείο από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΔΟΕΑΠ και την άποψη που έχουν οι διοικούντες για τους "μπλοκάκηδες".
Χρόνια τώρα αφήνουν τους μιντιάρχες να τους εκμεταλλεύονται και να τους χρησιμοποιούν ως κερκόπορτα και εκβιασμό για να μην μιλάνε και διεκδικούν περισσότερα όσοι είναι ενταγμένοι στα μισθολόγια.
Είναι γνωστό βέβαια ότι ανέκαθεν ή αντιδρούσαν στην εγγραφή τους στην ΕΣΗΕΑ ή υποκρίνονταν το τελευταίο διάστημα ότι δήθεν ενδιαφέρονται.
ΥΓ2) Θυμίζουμε, τέλος, ότι το Freelancers.gr είχε επισημάνει το σχετικό ζήτημα με σχόλιό του, ήδη από τις 31 Οκτωβρίου 2017 (εδώ).