Logo

Μετέωρο το επόμενο βήμα του νέου ΕΔΟΕΑΠ!

Μετέωρο παραμένει το επόμενο βήμα του νέου ΕΔΟΕΑΠ καθώς μια σειρά από σημαντικές διαδικασίες για τη λειτουργία του δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί πως θα διαμορφωθούν.

Το πρώτο σοβαρό ζήτημα είναι η εγγραφή των νέων ασφαλισμένων, ο ακριβής αριθμός τους και η είσπραξη των υποχρεωτικών εισφορών τους.

Κυρίως πόσοι θα είναι και πως θα εξασφαλιστεί ότι οι εργοδότες θα αποδίδουν έγκαιρα στον ΕΔΟΕΑΠ τις κρατήσεις που θα κάνουν από τους μισθούς των εργαζομένων, δεδομένου ότι η μέρχι σήμερα συμπεριφορά τους δεν αποτελεί εγγύηση συνέπειας.

Το άλλο πολύ σοβαρό ζήτημα είναι οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ με εξαιρετικά διευρυμένο το εκλογικό σώμα καθώς υπολογίζεται ότι ο οργανισμός θα αποκτήσει πλέον περίπου 45 χιλιάδες μέλη, δηλαδή θα τριπλασιαστεί!

Αυτός ο ξαφνικός και ανεξέλεγκτος πληθωρισμός ψηφοφόρων προκύπτει μαζί με μία δομική αλλαγή που αφορά την απεξάρτηση των νέων μελών από την υποχρεωτική προηγούμενη εγγραφή τους στα συνδικαλιστικά σωματεία που ίδρυσαν τον ΕΔΟΕΑΠ.

Με απλά λόγια τα ιδρυτικά σωματεία (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕ-Θ) υποβαθμίζονται και η όποια προσφορά τους στον ΕΔΟΕΑΠ υποτιμάται μέχρι εκμηδενισμού, ενώ τα μέλη τους εξισώνονται "βίαια" με τα νέα μέλη που μπορεί να εκλεγούν στο νέο ΔΣ χωρίς να έχουν προσφέρει το παραμικρό και να κατευθύνουν τις τύχες του οργανισμού προς άγνωστες κατευθύνσεις!

Δεν έχει αποσαφηνιστεί π.χ. πόσα από τα 11 μέλη του ΔΣ του νέου ΕΔΟΕΑΠ θα προέρχονται από τα ιδρυτικά σωματεία κι αν θα ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα αδιάκριτα για όλους, κάτι που θα επιτρέψει να μπορεί να εκλεγεί ο οποιοσδήποτε και να αλλάξει άρδην η μορφή διοίκησης του οργανισμού.

Στο μεταξύ, από τον επόμενο μήνα οι συνταξιούχοι αλλά και οι ασφαλισμένοι μισθωτοί θα υποστούν μειώσεις εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων, καθώς θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση των αναδρομικών από την αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων από 1η Ιανουαρίου 2017, καθώς και οι αυξημένες εισφορές για επικούρηση και ασφάλιση.

Μπορεί να σώθηκε προσωρινά ο ΕΔΟΕΑΠ, αλλά το επόμενο βήμα του παραμένει μετέωρο καθώς παραμένει ιδιότυπος οργανισμός ιδιωτικού δικαίου με αμφισβητούμενη εγγύηση του κράτους, ενώ τα λίγα πλέον αποθεματικά του μετά και την τελευταία ρευστοποίηση των πέντε εκ. ευρώ για να πληρωθούν οι συντάξεις, εφάπαξ και κάποια χρέη προμηθευτών κ.λπ., δεν εξασφαλίζουν για πολύ την απρόσκοπτη λειτουργία του. 

Θα λέγαμε ότι, τώρα  αρχίζουν τα δύσκολα για τη διοίκηση του Ταμείου αλλά και για τους συνδικαλιστές των ιδρυτικών σωματείων οι οποίοι θα κριθούν από την ικανότητά τους στο σχεδιασμό της νέας αρχιτεκτονικής που θα εξασφαλίσει βιώσιμη λειτουργικότητα στον πολύπαθο ΕΔΟΕΑΠ, όλων πλέον των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.