A+ A A-

Συνεχίζεται η ψηφοφορία και η αγωνία για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ

Ενώ συνεχίζεται για 2η ημέρα η ψηφοφορία για την αποδοχή ή όχι των αλλαγών στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ και μέχρι τις 17.30 είχαν ψηφίσει 3440 μέλη συνολικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται το βράδυ στη Βουλή και η κατάθεση της τροπολογίας για τον ταλαιπωρημένο ασφαλιστικό οργανισμό από την πλευρά της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο που πρόκειται να κατατεθεί θα υπάρχει μία αλλαγή από τα ήδη γνωστά και θα αφορά το χρόνο από τον οποίο θα ισχύσουν αναδρομικά οι εισφορές υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ από εργοδότες και εργαζόμενους.

Έτσι, αν και στο αρχικό κείμενο που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες οι εισφορές, όπως και το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ, θα ίσχυαν από την 1η Ιανουαρίου του 2017, στην τροπολογία που θα κατατεθεί προβλέπεται να ισχύουν από την 1η Οκτωβρίου 2017.

Πρόκειται προφανώς για μια κυβερνητική κίνηση καλής θέλησης προς τους εργοδότες, η οποία μειώνει και το κόστος των αναδρομικών για εργαζόμενους, αλλά ταυτόχρονα  μειώνει και το κεφάλαιο εκκίνησης του «νέου» ΕΔΟΕΑΠ.

Κατά τα λοιπά με την τροπολογία όπως είναι ήδη γνωστό καταργεί το εφάπαξ για όσους δεν ήταν μέλη μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου που καταργήθηκε το αγγγελιόσημο κι έτσι τα νέα μέλη δεν θα πληρώνουν κρατήσεις και δεν θα δικαιούνται εφάπαξ.

Για τους παλιούς ασφαλισμένους το εφάπαξ θα υπολογίζεται με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση, ενώ οι εισφορές τους που θα καταβάλλονται θα διατηρούνται σε ατομικές μερίδες.

Όσον αφορά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη η εισφορά θα είναι 2,55% για τον ασφαλισμένο και 4,55% για τον εργοδότη, ενώ οι συνταξιούχοι θα καταβάλλουν εισφορά 5% επί των επικουρικών συντάξεών τους.

Οι εργαζόμενοι θα καταβάλλουν για την επικουρική ασφάλιση όσο και οι εργοδότες 3,5%, ενώ για το εφάπαξ βοήθημα στους εργαζόμενους θα παρακρατείται 1%. έτσι, η εισφορά για τον εργαζόμενο θα είναι 7,05%, ενώ για τον εργοδότη στο 8,05%.

Επιπλέον, εκτός από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών ο ΕΔΟΕΑΠ θα ενισχύεται με ειδικό πόρο των εργοδοτών στο 2% επί του ετήσιου κύκλου εργασιών κάθε επιχείρησης ΜΜΕ η οποία θα καταβάλλεται έως το τέλος του επόμενου μήνα προσμέτρησης. Και η εισφορά του ειδικού πόρου 2% θα ισχύει αναδρομικά από 1/10/2017.

Η είσπραξη των καθυστερημένων εισφορών θα πραγματοποιείται από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ενώ ο ΕΔΟΕΑΠ θα έχει το δικαίωμα να πραγματοποιεί επιτόπιο έλεγχο για τις αναλυτικές καταστάσεις προσώπων και επιχειρήσεων.

Αν ψηφιστούν οι αλλαγές στο καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ η διοίκηση του οργανισμού θα έχει 11μελές ΔΣ αντί για 9μελές που είναι σήμερα για θητεία τριών ετών στο οποίο θα συμμετέσει για πρώτη φορά και ένας εκπρόσωπος των εργοδοτών.

Η επιλογή του θα γίνεται από το υπουργείο Εργασίας ύστερα από πρόταση των εργοδοτικών ενώσεων, ενώ τα υπόλοιπα δέκα μέλη θα εκλέγονται με ψηφοφορία και πλειοψηφικό σύστημα.

Το νέο ΔΣ θα αποφασίζει για τις παροχές με βάση ετήσια αναλογιστική μελέτη και ενώ για τη μείωση των παροχών θα απαιτείται απλή πλειοψηφία, για την υπέρβαση του ορίου επιτρεπτής δαπάνης που θα προκύπτει από την αναλογιστική μελέτη θα χρειάζεται ομοφωνία! (Αυτό αποτελεί ένα από τα σημεία τριβής με όσους αντιτείθενται στις αλλαγές διότι στην πράξη παραχωρεί το δικαίωμα βέτο στον οποιονδήποτε). 

Η νέα 11μελής διοίκηση που θα αναλάβει καθήκοντα στον "νέο ΕΔΟΕΑΠ", θα προκύψει από εκλογές που πρέπει να προκηρυχθούν εντός έξι μηνών μετά τη διεύρυνση και την εγγραφή των νέων μελών. 

Αύριο Τετάρτη 8 Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα ψηφοφορίας και το ζητούμενο είναι πρωτίστως να συμπληρωθεί ο αριθμός της απαρτίας γύρω στα 5200 μέλη γιατί χωρίς την απαρτία η όλη διαδικασία δεν έχει κανένα νόημα.

Η αγωνία όλων των ενδιαφερομένων θα συνεχιστεί μέχρι αύριο το βράδυ στις 20.00, όταν θα κλείσουν οι κάλπες και θα καταγραφεί ο ακριβής αριθμός των ψηφισάντων.