A+ A A-

ΕΔΟΕΑΠ: Η ΚΕΔ, το... πλαστό δίλημμα και δώδεκα απαντήσεις

ΤO ΠΛΑΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

Μια επικοινωνιακή καταιγίδα είναι σε εξέλιξη, για να φοβίσουν τον κόσμο ότι δήθεν κινδυνεύει με λουκέτο ο ΕΔΟΕΑΠ και να τον ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ σε ΤΥΦΛΗ ΨΗΦΟ σε μια διαδικασία που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ γενική συνέλευση.

Eρ. Μπορεί να κλείσει ο ΕΔΟΕΑΠ;  Όχι. Κανείς δεν μπορεί να διακόψει την λειτουργία του. Απλώς η κυβέρνηση προκαλεί οικονομική ασφυξία στο Ταμείο και το προεδρείο του δεν πληρώνει συντάξεις, για να βάλουν τον κόσμο να ψηφίσει αυτά που από καιρό ΕΠΕΙΔΙΩΚΟΥΝ Κυβέρνηση και εργοδότες.

Το υπουργείο παρακρατεί τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του χρόνου (οφειλές αγγελιοσήμου). Είναι κεφάλαια τα οποία ανήκουν στον ΕΔΟΕΑΠ και τους λογαριασμούς αλληλοβοηθείας των Ενώσεων.

Ερ.: Χρήματα έχει ο ΕΔΟΕΑΠ; -Έχει αποθεματικά, απαιτήσεις από οφειλές ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ από τρίτους ενώ μπορεί να ζητήσει ( όπως το έκανε) χρηματοδότηση από τα αποθεματικά των Ενώσεων Συντακτών.

-Υπάρχει όμως και το ΑΚΑΓΕ ( Ειδικός λογαριασμός που έχει δημιουργηθεί με το 10% από τα αποθεματικά των παλαιών Ταμείων κύριας ασφάλισης). -Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση κρίσης (όπως έχει ήδη γίνει στο Ταμείο Νομικών και στο Ταμείο των Σωμάτων Ασφαλείας).

03/11/2017 Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων

ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΚΟΠΙΑ

Ο δωδεκάλογος του ψεύτη ή πόσα ψέματα μπορούν να χωρέσουν σε μια ανακοίνωση 180 λέξεων

του Γιάννη Τζούστα

Θα άξιζε να προταθεί και να βρει μια θέση στο βιβλίο Γκίνες η τελευταία ανακοίνωση της Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων ως το κείμενο με τη μεγαλύτερη πυκνότητα ψεύδους. Μέσα σε μόλις 180 λέξεις κατάφεραν να πουν 12 (τουλάχιστον) ψέματα αποδεικνύοντας μοναδικό ταλέντο αλλά και ασύγκριτο κυνισμό, για τον οποίο βέβαια δεν υπήρχαν και πολλές αμφιβολίες. Μόνο που αυτή τη φορά δεν παίζουν μόνο με τη νοημοσύνη μας αλλά και με το μέλλον μας.

Ας διατρέξουμε το κείμενο παραθέτοντας εντός εισαγωγικών τις διαπιστώσεις της ΚΕΔ και στη συνέχεια την πραγματικότητα.

1. «Μια επικοινωνιακή καταιγίδα είναι σε εξέλιξη, για να φοβίσουν τον κόσμο». Η προσπάθεια, έστω και καθυστερημένη, να ενημερωθεί ο κλάδος για την ουσία των αλλαγών που προτείνονται στο καταστατικό και της τροπολογίας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή ονομάζεται επικοινωνιακή καταιγίδα. Προφανώς η ΚΕΔ ήθελε να μείνει ο κλάδος έρμαιο της κινδυνολογίας και της συσκότισης που είχε επιβάλει επί μήνες. 

2. «δήθεν κινδυνεύει με λουκέτο ο ΕΔΟΕΑΠ». Η ΚΕΔ προφανώς ανακάλυψε τον τρόπο να παραμείνει ζωντανός ένας ασφαλιστικός οργανισμός χωρίς να έχει έσοδα αφού με την κατάργηση του αγγελιόσημου ο ΕΔΟΕΑΠ έχασε τον βασικό πόρο του. Θα έπρεπε όμως την «εφεύρεσή του» να τη γνωστοποιήσουν σε όλο τον πλανήτη για να απαλλαγούν από το άγχος και το άγος των χρεών, χρεωμένες χώρες, οργανισμοί, εταιρείες και ο κάθε φτωχοδιάβολος…

3. « να τον ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΟΥΝ σε ΤΥΦΛΗ ΨΗΦΟ σε μια διαδικασία που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ γενική συνέλευση.»  Προφανώς για την ΚΕΔ γενικές συνελεύσεις είναι οι διαδικασίες που όλοι έχουμε γνωρίσει στον ΕΔΟΕΑΠ. Γενικές συνελεύσεις κατ’ όνομα που καταλήγουν σε συναθροίσεις 50 ατόμων, οι οποίοι στο όνομα των δεκάδων χιλιάδων μελών του ψηφίζουν προκατασκευασμένες αποφάσεις. Η προσέλευση των χιλιάδων μελών του Ταμείου που θα ψηφίσουν για το μέλλον του, εμφανώς ενοχλεί την ΚΕΔ.

4. «Κανείς δεν μπορεί να διακόψει την λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ». «Σωστό», αφού η λειτουργία του Ταμείου θα διακοπεί από μόνη της λόγω της έλλειψης εσόδων. Μια… λεπτομέρεια που διέλαθε της προσοχής των φωστήρων της ΚΕΔ.

5. « Απλώς η κυβέρνηση προκαλεί οικονομική ασφυξία στο Ταμείο». Ετερη… ακριβής διαπίστωση. Μόνο που θα έπρεπε να μας εξηγήσει η ΚΕΔ πως μια κυβέρνηση προκαλεί οικονομική ασφυξία σε ένα ταμείο το οποίο είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και δεν χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εκτός και αν θέλουν να πάψει ο ΕΔΟΕΑΠ να είναι αυτοδιοικούμενος οργανισμός που χρηματοδοτείται από τον πόρο και τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων και να διαλυθεί στην χοάνη του Δημοσίου.

6. «να βάλουν τον κόσμο να ψηφίσει αυτά που από καιρό ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ Κυβέρνηση και εργοδότες». Για τους εργοδότες δεν υπάρχει καμιά …αμφιβολία. Αποδεικνύεται άλλωστε από τη λυσσαλέα μέχρι τέλους αντίδραση των πιο ακραίων εξ αυτών (Μαρινάκης, Αλαφούζος, Θέμος, Φιλιππόπουλος)… Οσο για την κυβέρνηση όσοι συμμετείχαν έστω και μια φορά στις διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Εργασίας γνωρίζουν ότι τελικά αποδέχτηκε μετά από πολλές πιέσεις και τους αγώνες του κλάδου τη λύση της θεσμοθέτησης πόρου. Φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της ΚΕΔ που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις με τους κυβερνητικούς μόνο εν σώματι ήταν παρόντες και όχι εν πνεύματι.

7. «Το υπουργείο παρακρατεί τουλάχιστον 60 εκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του χρόνου (οφειλές αγγελιοσήμου). Είναι κεφάλαια τα οποία ανήκουν στον ΕΔΟΕΑΠ και τους λογαριασμούς αλληλοβοηθείας των Ενώσεων». Τα 60 εκατ. τα οποία ανακάλυψε η ΚΕΔ είναι βεβαιωμένες στην Εφορία οφειλές που αφορούν το σύνολο του αγγελιόσημου. Από αυτά στον ΕΔΟΕΑΠ αντιστοιχούν 7 εκατ. τα οποία του δόθηκαν πέρυσι τον Δεκέμβριο από τον κρατικό προϋπολογισμό με απόφαση της κυβέρνησης. Αρα ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έχει να εισπράξει ούτε ευρώ από τα περίφημα 60 εκατ. 

8. «Χρήματα έχει ο ΕΔΟΕΑΠ; Έχει αποθεματικά». Από την ΚΕΔ διαφεύγει μια «λεπτομέρεια» ότι τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ είναι λιγότερα από τα χρέη του, άρα το «μαγαζί είναι μέσα» που λέει και ο λαός μας, αλλά φαίνεται να μην καταλαβαίνουν οι πολύπειροι συνδικαλιστές της ΚΕΔ.

9. «απαιτήσεις από οφειλές ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ από τρίτους». Εδώ ισχύει το «ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι». Δηλαδή να περιμένουμε μερικά χρόνια να εκδικαστούν αγωγές και μηνύσεις με αβέβαιη κατάληξη. Και μέχρι τότε πως θα ζει ο ΕΔΟΕΑΠ; Ένα ερώτημα που δεν φαίνεται να απασχολεί τους «ευαίσθητους» της ΚΕΔ.

10. «ενώ μπορεί να ζητήσει ( όπως το έκανε) χρηματοδότηση από τα αποθεματικά των Ενώσεων Συντακτών». Αυτοί που δεν ψήφισαν στην ΕΣΗΕΑ ούτε τη χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ με 250.000 ευρώ για να πληρωθούν τα φάρμακα των καρκινοπαθών μας προτείνουν να ζήσει το Ταμείο από τα αποθεματικά του σωματείου. Δηλαδή «εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι»…

11. «Υπάρχει όμως και το ΑΚΑΓΕ ( Ειδικός λογαριασμός που έχει δημιουργηθεί με το 10% από τα αποθεματικά των παλαιών Ταμείων κύριας ασφάλισης). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση κρίσης (όπως έχει ήδη γίνει στο Ταμείο Νομικών και στο Ταμείο των Σωμάτων Ασφαλείας).» Ο ΕΔΟΕΑΠ ως σωματείο και ΝΠΙΔ δεν παρακρατεί εισφορές για τον ΑΚΑΓΕ άρα δεν μπορεί να διεκδικήσει χρήματα από έναν κορβανά στον οποίο δεν έχει συνεισφέρει. Τόσο απλό.

12. «Το πλαστό δίλημμα για τον ΕΔΟΕΑΠ». Το κορυφαίο ψέμα βρίσκεται στον τίτλο της ανακοίνωσης καθώς η ΚΕΔ θεωρεί πλαστό το δίλημμα αν θα πρέπει να σωθεί ή όχι το Ταμείο μας. Αν θα πρέπει να δρέψουμε επιτέλους τους καρπούς των αγώνων μας και να επιβάλλουμε τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ. Σε όσους μας καλούν να αυτοκτονήσουμε μια απάντηση υπάρχει. «Ναι» για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ.