Logo

ΤΟ ΠΑΜΕ Τύπου & ΜΜΕ για το σχέδιο διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ&ΚΑΙ ΜΜΕ
Αλλη μια φορά για την Ασφάλιση, με αφορμή το «Σχέδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ»


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Είναι ήδη γνωστό το αποκαλούμενο «Σχέδιο Διάταξης για τον ΕΔΟΕΑΠ», το οποίο κατατέθηκε στην ΠΟΕΣΥ από τον ΣΥΡΙΖΑίο, δηλαδή κυβερνητικό συνδικαλιστή, πρόεδρο της ΕΠΗΕΑ και στη συνέχεια στην ΕΣΗΕΑ στην οποία επίσης εγκρίθηκε από την εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία.
Ολος ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός πανηγυρίζει από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το «Σχέδιο», γιατί ήρθε η σωτηρία τάχα του ΕΔΟΕΑΠ. Και κατακεραυνώνει όσους έχουν αντίθετη γνώμη, για να εκθειάσει την τακτική της συνδιαλλαγής του, πρωταρχικά με την κυβέρνηση αλλά και με την εργοδοσία. Που επειδή τάχα ενδιαφέρεται και η ίδια για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ και τους εργαζόμενους, αλλά διαφωνεί με την προτεινόμενη εισφορά 2% επί του τζίρου ως έσοδο του Ταμείου, αναφέροντας ότι θα την αναγκάσει σε μείωση προσωπικού. Η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ άρχισε τα παρακάλια στην εργοδοσία για να την πείσουν να συμφωνήσει με το «Σχέδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ».
Αλήθεια, για ποια σωτηρία ποιου ΕΔΟΕΑΠ γίνεται λόγος; Και γιατί καμιά απ' όλες τις κυβερνητικές - εργοδοτικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που πανηγυρίζουν δεν λέει κουβέντα για την τύχη των έως τώρα παροχών του Ταμείου σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους;
Ας δούμε τι φέρνει αυτό το διαβόητο «Σχέδιο»:
1. Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων, 2,55% για υγεία, 3,5% για επικουρική σύνταξη και 1% για εφάπαξ, σύνολο 7,05% για όλα, από 3% που ήταν έως τώρα.
2. Εργοδοτική εισφορά, 4,55% για υγεία, 3,5% για επικουρική σύνταξη, σύνολο 8,05%.
3. Ειδικό πόρο 2% επί του τζίρου όλων των ΜΜΕ, εφημερίδων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και των διαδικτυακών μέσων.
4. Κόβονται από το εφάπαξ όσοι εργαζόμενοι θα ασφαλίζονται μετά το Σεπτέμβρη του 2016.
5.Οι συνταξιούχοι θα πληρώνουν εισφορά 5% που έως τώρα δεν πλήρωναν.
6. Οι άνεργοι δεν αναφέρονται στο «Σχέδιο», άρα δεν θα έχουν καμιά κάλυψη σε καμιά από τις παροχές του Ταμείου. Στον Καιάδα;
7. Η ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ θα γίνεται σε ατομική μερίδα, με ατομικό λογαριασμό. Αρα εγκαταλείπεται η αλληλεγγύη και ανοίγει ο δρόμος της ανταποδοτικότητας.
8. Ολοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί, να ενταχθούν στον ΕΔΟΕΑΠ, εκτιμώντας ότι αυτό αυξάνει τα έσοδα αλλά αυξάνει και τις παροχές. Είναι το μόνο θετικό που περιέχει.
9. Προβλέπεται χρονιάτικη αναλογιστική μελέτη ελέγχου εσόδων - εξόδων για να αναπροσαρμόζονται οι προϋπολογισμοί και να είναι βιώσιμος ο ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό θα επιβάλλει μείωση εξόδων μέχρι να αντιστοιχιστούν με τα έσοδα (προϋπολογισμός), που σημαίνει κόψιμο παροχών από το Ταμείο.
10. Σπάει το ενιαίο στις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ, αφού καθορίζεται ποσοστό εσόδων για κάθε παροχή. Αρα εύκολα μειώνονται όλες, εύκολα καταργούνται κάποιες. Για παράδειγμα, εύκολα κόβονται παροχές υπηρεσιών Υγείας, εύκολα μειώνονται επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, που μπορεί να φτάσουν μέχρι και την κατάργηση.
11. Προτείνεται κεφαλαιοποιητικό σύστημα για αύξηση εσόδων, επικίνδυνο για τεράστιες απώλειες, υπάρχει πείρα από χασούρα μέσω κεφαλαιοποιητικών επενδύσεων αποθεματικών.
12. Προβλέπει συμμετοχή των εργοδοτών στη Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ.
Τι φαίνεται από τα παραπάνω;
α. Αυξάνονται οι εισφορές των εργαζομένων, υπερδιπλασιάζονται.
β. Ανοιξε πολύμορφα ο δρόμος για δραστικές μειώσεις σε παροχές, φαίνεται από τις αναλογιστικές μελέτες, από το σπάσιμο και τις ξεχωριστές εισφορές για κάθε κατηγορία παροχών, από τον κανονισμό για τροποποιήσεις μεταβολών στους ασφαλισμένους.
γ. Ανοίγει ο δρόμος της εφαρμογής της ανταποδοτικότητας, φαίνεται από τους ατομικούς λογαριασμούς, από τις τροποποιήσεις μεταβολών του κανονισμού.
δ. Πετάνε έξω από το Ταμείο τους ανέργους.
ε. Φορτώνουν εισφορά τους συνταξιούχους.
στ. Θα κάνουν κουμάντο τα αφεντικά στον ΕΔΟΕΑΠ.
Το «Σχέδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ» είναι βαθιά αντεργατικό, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα κυβέρνησης και εργοδοσίας, που παζαρεύει με την κυβέρνηση διεκδικώντας άλλα αντεργατικά μέτρα και άλλες ενισχύσεις, όπως π.χ. το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες. Αλλωστε, εφημερίδες και κανάλια ανήκουν στους ίδιους επιχειρηματικούς ομίλους.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ είχε προειδοποιήσει κατ' επανάληψη γι' αυτή την εξέλιξη, καλώντας σε οργάνωση αγώνα από τα κάτω κόντρα στα παζάρια του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού με κυβέρνηση - εργοδοσία, πίσω από κλειστές πόρτες υπουργείων.
Ανεξάρτητα από την τύχη του «Σχεδίου για τον ΕΔΟΕΑΠ», ακόμη και αν ψηφιστεί, οι διεκδικήσεις μας θα συνεχιστούν.
Αντικειμενικά, για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους του κλάδου, ένας δρόμος υπάρχει:
Συνεχής αγώνας για ένα ενιαίο, υποχρεωτικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει συντάξεις και όλες τις άλλες παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών μας.
Που σημαίνει:
• Εντελώς δωρεάν παροχές όλων των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους. Καμιά μείωση σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ για όλους.
• Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία. Οι εισφορές τους να βρίσκονται στο ύψος που να πληρούν τουλάχιστον τις σημερινές παροχές, αν όχι ακόμη περισσότερες. Σε Υγεία, σύνταξη, εφάπαξ.
• Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, θα συμβάλλουν στην αύξηση των εσόδων του Ταμείου.
• Να μην αυξηθούν οι εισφορές των εργαζομένων, αντίθετα να βαίνουν μειούμενες έως την κατάργησή τους.
• Να μην τεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι.
• Να επιστραφούν όλα τα «κλεμμένα» από το «κούρεμα» και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών στο Ταμείο.
Αθήνα 31 Οκτώβρη 2017

ΠΑΜΕ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.