Logo

Καπάκος: Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ είναι πολύ μεγάλο πράγμα

Ο Σταύρος Καπάκος, είναι νέος στην αρένα του συνδικαλισμού καθώς εξελέγη για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο με το ψηφοδέλτιο της "Συσπείρωσης Δημοσιογράφων" που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ.  Πριν από λίγους μήνες δέχθηκε να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ και να συμμετέχει στο προεδρείο της πλάι σε πέντε μέλη της παράταξης "Ενωμένοι Δημοσιογράφοι" που πρόσκεται στη ΝΔ, υπό την ηγεσία της Μαρίας Αντωνιάδου.

Αν και νεοφώτιστος στον συνδικαλισμό είναι ο μόνος που κατέθεσε πρόταση διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ στη ΓΣ του περασμένου Ιουλίου και ενημέρωσε τους μετόχους-μέλη γι' αυτή με e-mail.

Σήμερα παρεμβαίνει με μια συμπληρωματική ανακοίνωση στο τέλος μιας αμφιλεγόμενης πολύμηνης παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης που έγινε ερήμην των μετόχων-μελών του οργανισμού, το αποτέλεσμα της οποίας θα εκτιμηθεί στην πράξη αν και όταν συγκροτηθεί ο νέος ΕΔΟΕΑΠ. 

Η ανακοίνωση Καπάκου:

 

"Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και η ένταξη σε αυτόν όλων των εργαζόμενων στην ενημέρωση αποτελούσε καθολικό αίτημα το τελευταία διάστημα

Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικουρικής ασφάλισης των εργαζομένων στην ενημέρωση, και όχι αποκλειστικά των δημοσιογράφων, όπως λανθασμένα αναφέρεται, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τον πολύπαθο, τα τελευταία χρόνια, χώρο της ενημέρωσης.
Κατά πρώτον, εξαλείφει την αβεβαιότητα των ασφαλισμένων του, περίπου 18.000 σήμερα, ως προς την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και την καταβολή της επικουρικής σύνταξης, που είχαν διακοπεί.
 
Κατά δεύτερον, ενοποιεί, επιτέλους, όλους τους εργαζόμενους στην ενημέρωση, δημοσιογράφους, διοικητικούς, τεχνικούς και λοιπό προσωπικό, σε έναν φορέα περίθαλψης. Αύριο περίπου 30.000 άνθρωποι της ενημέρωσης θα είναι ασφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ. Η ενοποίηση αυτή αποτελεί ουσιαστικά μια στρατηγικής σημασίας ρύθμιση σε έναν εξωφρενικά απορρυθμιζόμενο χώρο, όπως η ενημέρωση. Η ρύθμιση αυτή δίνει πλέον τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να διεκδικήσουν ενωμένοι συλλογικές συμβάσεις και γενικότερα να υπερασπιστούν τα εργασιακά τους δικαιώματα, που πλήττονται βάναυσα τα τελευταία χρόνια.
Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ είναι σημαντική γιατί βάζει τέλος στο τζάμπα των εργοδοτών, που καλούνται επιτέλους να πληρώσουν ό,τι τους αναλογεί για την περίθαλψη των εργαζομένων. Ενώ, την ίδια ώρα, επιβαρύνει λιγότερο τα μικρότερα μέσα, συμβάλλοντας έτσι στον πλουραλισμό. Αξίζει να επισημανθεί ότι η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ δεν επιβαρύνει το δημόσιο, παρά μόνο στον βαθμό που είναι εργοδότης, όπως π.χ. στην ΕΡΤ, με τις αντίστοιχες εισφορές που θα καταβάλλονται.
 
Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και η ένταξη σε αυτόν όλων των εργαζόμενων στην ενημέρωση αποτελούσε καθολικό αίτημα το τελευταία διάστημα, καθώς το ταμείο έμενε χωρίς έσοδα, αφού καταργήθηκε το αγγελιόσημο, ενώ το Ταμείο Τύπου, δηλαδή η κύρια ασφάλιση, εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ. Στη διεκδίκηση αυτού του καθολικού αιτήματος πρωτοστάτησε η Συσπείρωση Δημιοσιογραφων-Δούρειος Τύπος, παίρνοντας πρωτοβουλίες και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις, πολλές εκ των οποίων, όχι όλες, υιοθετήθηκαν τελικά από την κυβέρνηση. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική. Σύντομα θα έρθει και η στιγμή που θα γίνει γνωστό το ειδικό ενδιαφέρον και η επιρροή που άσκησαν για την εξεύρεση λύσης ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και η συμβολή των άλλων πολιτικών αρχηγών.
Η απόφαση για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να ολοκληρωθεί με τη συγκατάθεση των ασφαλισμένων, οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν την τελική απόφαση για την αλλαγή του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ, σε Γενική Συνέλευση και σε ψηφοφορία με κάλπη. Και η μάχη αυτή πρέπει να κερδηθεί για να έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση των ασφαλισμένων, όπως ακριβώς δεσμεύτηκε το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τους εργοδότες.
 
Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ επιτελεί μια θετική διάκριση για τον ευαίσθητο χώρο της ενημέρωσης που αποτελεί λειτουργία της δημοκρατίας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συνιστά κατάλοιπο αριστοκρατικής αντίληψης. Άλλωστε, οι παροχές είναι ανάλογες των υπολοίπων ασφαλισμένων και μάλιστα χωρίς τη θαλπωρή της κρατικής εγγύησης. Χωρίς αυτή τη θετική διάκριση οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότερο ανυπεράσπιστοι απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τις πιέσεις κάθε είδους εξουσίας και παραεξουσίας και οι Ενώσεις θα διέθεταν ισχνότερα μέσα διεκδίκησης των δικαιωμάτων.
 
Η διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, ανοίγει τον δρόμο για τη διεκδίκηση σύμβασης εργασίας, τη διεκδίκηση πνευματικών δικαιωμάτων, που θα αποτελέσουν τονωτική ένεση, ιδιαίτερα για τα έντυπα μέσα, και τελικά όλα αυτά να αποτελέσουν την έναρξη μιας μακράς και επίπονης διαδικασίας για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της ενημέρωσης, που πρέπει να αποτελεί τον στρατηγικό στόχο των Ενώσεων Συντακτών. Άλλωστε, όταν διεκδικείς την αναγνώριση της ενημέρωσης, ως σημαντικής λειτουργίας της δημοκρατίας, οφείλεις να θέτεις ως πρώτιστο το καθήκον την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της, εδραιώνοντας έναν κοινωνικό ρόλο αποδεκτό από την κοινωνία.
 
*Ο Σταύρος Καπάκος είναι Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΕΣΗΕΑ
 
ΥΓ: Παρά τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον μου όλο το διάστημα της διαπραγμάτευσης, απέφυγα να απαντήσω σε αμετροεπείς κατηγορίες και σε λοιδορίες ορισμένων, που αρέσκονται στον ρόλο του δημόσιου κατήγορου αδιαφορώντας για τα πραγματικά συμφέροντα των ανθρώπων της ενημέρωσης. Τους αφήνω στη χλεύη των μάχιμων δημοσιογράφων, οι οποίοι με γνωρίζουν καλύτερα. Παραμένω μάχιμος δημοσιογράφος και δεν θα γίνω υπηρετικό προσωπικό της εξουσίας και των μικροξουσιών. Καταλαβαινόμαστε τώρα... Οι «αρουραίοι» του Διαδικτύου, ας παραμείνουν με τα βοθρολύματά τους".
 
ΥΓ2)

Στον Σταύρο Καπάκο, λόγω της πρότασης διάσωσης που κατέθεσε εγκαίρως το καλοκαίρι στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, όταν οι άλλοι σιώπησαν ή επιδόθηκαν σε ευχολόγια και "αντιστασιακή γυμναστική", πρέπει  να αναγνωριστεί τουλάχιστον το δικαίωμα του ομιλείν, παρόλο που δεν θέλησε να ενημερώσει κατά τη διάρκεια της παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης. Η αρχική πρόταση διάσωσης που κατέθεσε με τα 11 σημεία (ΕΔΩ), οι επεξηγήσεις της (ΕΔΩ), ενώ η τελευταία μορφή της που συνυπέγραψε και η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου (ΕΔΩ).

Αντίθετα, στον πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ, Νίκο Καρούτζο, προστάτη του Προκρούστη Κεδίκογλου, ο οποίος ούτε παρουσίασε καμία πρόταση διάσωσης του οργανισμού ούτε ενημέρωσε ποτέ, ως όφειλε, τους μετόχους-μέλη για την πορεία της διαπραγμάτευσης, αξίζει η περιφρόνηση.

Ιδιαίτερα επειδή επιχειρεί με απρεπή προσβλητική συμπεριφορά να καπηλευτεί την όποια λύση διάσωσης του οργανισμού, παριστάνοντας τον Μεσσία. 

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι πρότασεις διάσωσης έχει δημοσιοποιήσει και η καθαιρεμένη πρώην πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ελένη Σπανοπούλου, μία από αυτές μαζί με το "πικρό αντίο" της τον Μάρτιο του 2015 (βλέπε ΕΔΩ) και τελευταία στη διαδικτυακή ομάδα "Πρωτοβουλία για τον ΕΔΟΕΑΠ" (βλέπε ΕΔΩ).

UPDATE 31/10/2017

Επειδή ο χαρακτηρισμός "καθαιρεμένη" για την κα Σπανοπούλου προκάλεσε παρεξηγήσεις διευκρινίζουμε τα εξής:

Ίσως να μην είναι  "τελείως τυπικά καθαιρεμένη" αφού διέκοψε με το έτσι θέλω τη Γενική Συνέλευση που ετοιμαζόταν να ζητήσει την παραίτησή της για να μην προχωρήσει η διαδικασία, επικαλούμενη λόγους απαρτίας.

Η διαδικασία όμως συνεχίστηκε μετά τη δραπέτευσή της με πρόεδρο τον κο Νεστορίδη και με πεντακόσιους περίπου ηρωϊκούς και ηρωϊκές μετόχους-μέλη που παρέμειναν σε συνθήκες καύσωνα 11 ολόκληρες ώρες και ψήφισαν την καταδίκη της, ζητώντας την παραίτησή της με συντριπτική πλειοψηφία.  

Εξαιτίας της προσβλητικής στάσης της απέναντι στο ανώτατο όργανο του σωματείου μας, τη Γενική Συνέλευση, τιμωρήθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο με 18μηνη διαγραφή, κάτι που επίσης προσβάλει συνεχώς από τότε μην αναγνωρίζοντας τη δικαιοδοσία του θεσμικού οργάνου και καθυβρίζοντας τους εκλεγμένους/ες που αποφάσισαν.

Στο εύλογο ερώτημα γιατί χρησιμοποιήσαμε τέτοιες ώρες του κοινού αγώνα αυτό τον χαρακτηρισμό απαντάμε ότι προβληματιστήκαμε πολύ, αλλά η αποκρουστική συμπεριφορά της να εισβάλλει και να χειραγωγεί αναρτήσεις άλλων έπρεπε να δεχτεί ένα πολύ δυνατό ταρακούνημα. (όχι βέβαια ότι πιστεύουμε πως θα σταματήσει…)

"Καπάκωσε" θρασύτατα ένα δημοσίευμα για τον Σταύρο Καπάκο, βάζοντας μάλιστα το όνομά της πρώτο στη μαρκίζα! «Ο ΕΔΟΕΑΠ -ΜΜΕ είναι ΝΊΚΗ όλων των ανθρώπων της ΕΝΗΜΈΡΩΣΗΣ.
Οι προτάσεις 2012-2017 ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ- ΚΑΠΑΚΟΣ- ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 10
Ενημερωθείτε γιατί θα χρειαστεί να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις τις επόμενες μέρες».

Ακόμη χειρότερα, χειραγώγησε και «τρύπωσε» σε ένα δημοσίευμα για συνάδελφό της τον οποίο πριν από λίγο καιρό λοιδωρούσε και αποκαλούσε κλέφτη των ιδεών της!

Ολοκληρώνοντας να πούμε ότι μας κάνει εντύπωση πως συνάδελφοι αθλητικοί συντάκτες που γνωρίζουν καλά την αξία και τη σημασία του fair play δεν έχουν  προβληματιστεί καθόλου με την unfair συμπεριφορά της πρώην προέδρου.

Και τέλος ότι δεν εμπλέκεται καθόλου ο συνάδελφος Σταύρος Καπάκος με το δημοσίευμά μας.

Νομίζουμε ότι εξηγηθήκαμε…

www.freelancers.gr 

ή όπως λέει η κυρία πρόεδρος
Ο «εσμός» και η «δράκα» των «μπαχαλάκηδων»

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.