Logo

ΕΔΟΕΑΠ: Η ώρα της αλήθειας...

Ύστερα από ένα και πλέον χρόνο μαρτυρίου της σταγόνας, εκτόξευσης αλληλοκατηγοριών, ιστορίες συνομωσίας και ίντριγκας, με αποκορύφωμα τις απεργείες πείνας των τελευταίων ημερών, οι υπεύθυνοι για την τύχη του ΕΔΟΕΑΠ, ανακοίνωσαν ότι έχουν έτοιμη τη λύση της διάσωσής του και ότι προχωρούν στην εφαρμογή της.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι άσχετη με την πεποίθηση των υπεύθυνων ότι εξάντλησαν τα περιθώρια ανοχής και αντοχής  των μετόχων-μελών του οργανισμού και ότι δεν έχουν να κερδίσουν κάτι περισσότερο.

Η μη καταβολή επικουρικών συντάξεων για δύο μήνες ήταν μια οικονομική θηλιά που έσφιγγε καθημερινά τον λαιμό των συνταξιούχων.

Η πορεία προς το υπουργείο Εργασίας και η θυροκόλληση στην είσοδο της ΕΣΗΕΑ  της ανακοίνωσης που υπέγραφαν οι δύο τελευταίες απεργοί πείνας, η Μαρίνα Βήχου και η Ελένη Ανδριανού, με τίτλο ΠΡΟΔΟΤΕΣ, ήταν το τελεσίγραφο προς κάθε εμπλεκόμενο ότι "φτάνει πια" και "δεν πάει άλλο".

Για ενημέρωση ακολουθεί το ρεπορτάζ του site asfalistiko.gr από το υπουργείο Εργασίας. Επίσης η προσωπική ανακοίνωση του προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ, Νίκου Καρούτζου, ο οποίος με a priori θριαμβολογία και αυταρέσκεια επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, αλλά και η ανακοίνωση της Ανανεωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης της ΕΠΗΕΑ.

Όμως, η αλήθεια θα φανεί στην πράξη:

Αν οι συνταξιούχοι θα πάρουν τις συντάξεις που τους χρωστούν και τις επόμενες που δικαιούνται, χωρίς άλλες περικοπές κ.ο.κ.

Αν το σχέδιο του νέου ΕΔΟΕΑΠ που θα αγκαλιάζει τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ ολόκληρης της χώρας "χωρίς διακρίσεις και μακριά από ελιτίστικες λογικές του παρελθόντος" είναι όντως λειτουργικό και βιώσιμο.

Αν όπως θριαμβολογεί ο πρόεδρος,  καταφέρει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλο το εργαζόμενο λαό των ΜΜΕ και αποτελέσει πρότυπο ασφαλιστικού φορέα...

Διαφορετικά, η πρόωρη δόξα που επιχειρεί να μοιραστεί με τις ηγεσίες της ΕΣΗΕΑ και της ΕΠΗΕΑ με τις οποίες εργάστηκε επί μήνες στα παρασκήνια θα είναι πανωλεθρίαμβος!


Τέλος της άλλης βδομάδας η νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ

Την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη κατατίθεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τροπολογία από το υπουργείο Εργασίας για τον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Του Μιχάλη Σιάχου

Μετά το «πράσινο φως» που άναψε χτες το απόγευμα η τρόικα στην κυβερνητική πρόταση για τον ΕΔΟΕΑΠ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα την Πέμπτη, θα φέρει στη Βουλή τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Αυτήν την ώρα (13:00), βρίσκεται σε εξέλιξη συνάντηση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, με τα σωματεία των ΜΜΕ, τους εκπροσώπους του ΕΔΟΕΑΠ, αλλά και νομικούς, όπου εξετάζονται οι νομοτεχνικές πλευρές και λεπτομέρειες της τροπολογίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, τελικά, οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχτηκαν την πρόταση και ο ΕΔΟΕΑΠ διατηρεί την αυτονομία του, όπως από χτες γράψαμε, και στα τρία του σκέλη: Υγειονομική Περίθαλψη, Επικούρηση και Εφάπαξ.

Στη τροπολογία εκτός από το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ και τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων που θα πηγαίνουν αποκλειστικά στον ΕΔΟΕΑΠ, θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, και η διεύρυνση του Οργανισμού, στον οποίο θα υπαχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον Τύπο, αλλαγή που αφορά κυρίως τους εργαζόμενους στα ειδησεογραφικά site.

Παράλληλα με την κατάθεση της τροπολογίες από το υπουργείο Εργασίας θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για σύγκλιση της Γ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ η οποία θα αποφασίσει για την αλλαγή του καταστατικού του.

Τι λέει η επίσημη ανακοίνωση του υπ. Εργασίας

Σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε πριν λίγο από το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται ότι «η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, συναντήθηκαν σήμερα Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 με εκπροσώπους της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης- Περίθαλψης) και των Ενώσεων των εργαζομένων στον Τύπο.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΕΔΟΕΑΠ και των Ενώσεων για το πλαίσιο των ρυθμίσεων που εισάγει προς ψήφιση στη Βουλή, σχετικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του.

Το πλαίσιο των ρυθμίσεων θα δοθεί για έγκριση στη Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στις καταστατικές διατάξεις του».

Μια καινούργια ημέρα ξημερώνει για τον ΕΔΟΕΑΠ

 
 

Η κατάθεση των ρυθμίσεων που εξασφαλίζουν έσοδα για τον ΕΔΟΕΑΠ στη Βουλή αποτελεί το τελευταίο βήμα μιας τιτάνιας προσπάθειας δύο ετών να διατηρηθεί σε λειτουργία ο Οργανισμός και να υπάρξει μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση με συγκεκριμένες προτάσεις που θα οδηγήσει σε λύση.

Η προσπάθεια δεν ήταν εύκολη καθώς βρεθήκαμε αντιμέτωποι πέρα από τους γνωστούς εξωτερικούς εχθρούς που επιβουλεύονταν την ύπαρξη του Οργανισμού και την τρόικα που αμφισβήτησε την αυτονομία του κλάδου υγείας με συνδικαλιστικές μειοψηφίες που τορπίλιζαν καθημερινά την πρόοδο του εγχειρήματος. Τορπίλιζαν τη διενέργεια αναλογιστικών μελετών, την διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και τους εργοδότες ακόμα και τη δανειοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ που ήταν αναγκαία για τη διατήρηση εν ζωή του Οργανισμού.

Φαντασιώνονταν επαγγελματικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρίες, λεφτά που δεν υπήρχαν και έξωση από τον ΕΔΟΕΑΠ συνταξιούχων και ανέργων προκειμένου να οδηγήσουν τον κλάδο σε αποπροσανατολισμό και να κρύψουν την ένδεια προτάσεων που είχαν. Μέχρι και την τελευταία στιγμή μιλούσαν για περίοικους που θα έρχονταν στον ΕΔΟΕΑΠ ενώ δίναμε τη μάχη μαζί με το Υπουργείο Εργασίας απέναντι στην τρόικα για να αποδείξουμε το αυτονόητο. Ότι ο ΕΔΟΕΑΠ δεν χρηματοδοτείται και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και τον ΕΟΠΥΥ.

Η αλλαγή ηγεσίας στην ΕΣΗΕΑ σε συνδυασμό με την προσήλωση της ΕΠΗΕΑ στο στόχο επίλυσης του προβλήματος, έδωσε νέα πνοή στο διάλογο και φέρνει αποτέλεσμα κόντρα στο λαϊκισμό και την υπονόμευση από μειοψηφίες μονίμως φωνασκούντων και μηδέποτε εποικοδομητικά λειτουργούντων.

Η διαπραγμάτευση ήταν μια δύσκολη υπόθεση με πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που έπρεπε να επιλυθούν καταγραφόμενες ως νόμος και η συνδρομή της ηγεσίας της ΕΠΗΕΑ ήταν καταλυτική.

Όμως πετύχαμε.

Πλέον ο ΕΔΟΕΑΠ μετατρέπεται σε ένα ταμείο που θα αγκαλιάζει όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ
ολόκληρης της χώρας χωρίς διακρίσεις και μακριά από ελιτίστικες λογικές του παρελθόντος.

Οι εργοδότες για πρώτη φορά θα πληρώσουν για την ασφάλιση των σκληρά εργαζόμενων στα ΜΜΕ.

Στον ΕΔΟΕΑΠ ξημερώνει μια καινούργια ημέρα. Και το στοίχημα πλέον είναι να δημιουργήσουμε τις δομές εκείνες που θα εξασφαλίσουν μακροχρόνια την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους ασφαλισμένους. Ο ΕΔΟΕΑΠ μπορεί και θα γίνει ένας ασφαλιστικός Οργανισμός πρότυπο απαλλαγμένος από τα βαρίδια του παρελθόντος, με διαφάνεια, αξιοκρατία, επαγγελματική διαχείριση και πάνω από όλα σεβασμό και ισότιμη μεταχείριση των ασφαλισμένων του.

Νίκος Καρούτζος
Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
(ΕΠΗΕΑ)
Αθήνα 27 Οκτωβρίου 2017

ΕΔΟΕΑΠ: Ούτε Επαγγελματικό Ταμείο, ούτε έξω οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι. Ο ΕΔΟΕΑΠ θα συνεχίσει να είναι το σπίτι όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Η ΕΠΗΕΑ έχοντας στόχο την επιβίωση του Ταμείου μας, πρωτοστάτησε στις διαπραγματεύσεις, πιστεύοντας από την αρχή ότι τελικά θα νικήσουμε.

Η διαπραγμάτευση ήταν δύσκολη, αφού έπρεπε να ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια και να εξευρεθεί λύση βιώσιμη για το Ταμείο μας.

Μετά από ατελείωτες συζητήσεις, με εργοδότες και κυβέρνηση, οικονομικούς σχεδιασμούς με βάση αναλογιστικές μελέτες, καθώς και επίπονες προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να ξεπεραστούν νομικά κωλύματα που ετίθεντο κυρίως από τους «θεσμούς», καταφέραμε, να έχουμε έναν ΕΔΟΕΑΠ διευρυμένο, με παροχή περίθαλψης, επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ σε όλους τους συναδέλφους μας που εργάζονται στα ΜΜΕ και με έσοδα που θα εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του για πολλά χρόνια.

Οι προτάσεις μας δίκαιες και τεκμηριωμένες, είχαν τον κύριο λόγο στις τελικές αποφάσεις, που οδήγησαν στη λύση.

Μάταια οι μειοψηφίες στα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων και του ΕΔΟΕΑΠ έσπερναν την ανασφάλεια στον κλάδο εκδίδοντας κάθε τόσο ανακοινώσεις, με τις οποίες κινδυνολογώντας, προσπαθούσαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της διαπραγμάτευσης, ενώ παράλληλα είχαν επιδοθεί σε κωλυσιεργίες, προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να αποτύχουν και να εκτεθούν στα μέλη μας, τα προεδρεία των ενώσεων που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις αυτές.

Θέση δεν είχαν καμία, εκτός αν θεωρήσουμε ως θέση, την αντίθεσή τους με τα όσα προσπαθούσαν να επιτύχουν μέσω της διαπραγμάτευσης όσοι αγωνιζόντουσαν να βρουν μια λύση αποδεκτή από εργοδότες, Κυβέρνηση και θεσμούς που να εξασφάλιζε την συνέχιση της ύπαρξης του ΕΔΟΕΑΠ με αναλλοίωτες τις ποιοτικές υπηρεσίες που αυτός προσέφερε και στους τρείς κλάδους του (Περίθαλψη, Επικούρηση και Πρόνοια.

Ή μήπως αποτελούσε θέση, ο ΕΔΟΕΑΠ να παραμείνει ως έχει και η Κυβέρνηση να επιστρέψει τα κλεμμένα από το «κούρεμα» των ομολόγων;

Γιατί ο ΕΔΟΕΑΠ ούτε Ενιαίος ήταν, αφού τουλάχιστον 4 Ενώσεις του κλάδου (ΕΣΠΗΤ, ΕΤΗΠΤΑ, ΕΤΕΡ, ΕΤΙΤΑ) ήταν «εκτός», ούτε βιώσιμος, αφού κάθε χρόνο αντιμετώπιζε ελλείμματα της τάξεως των 10 εκατομμυρίων, ενώ ο βασικός του πόρος –το αγγελιόσημο επί των διαφημίσεων του ημερήσιου τύπου- συνεχώς έφθινε, με τις ημερήσιες εφημερίδες να κλείνουν η μία μετά την άλλη.

Εκτός αν ήσαν τόσο αφελείς –που δεν ήσαν- να πιστεύουν ότι τα δικαιώματα που εισέπρατταν από το αγγελιόσημο των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, θα ήταν ικανά να διατηρήσουν το επίπεδο των παροχών του ΕΔΟΕΑΠ.

Σπέκουλα έκαναν, την ώρα που ο ΕΔΟΕΑΠ ξεψυχούσε, προκειμένου να αποκομίσουν κάποια ψηφοθηρικά οφέλη, αλλά –δυστυχώς γι΄αυτούς- η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων κατάλαβε το ρόλο τους και τους απομόνωσε, απαξιώνοντας τις αντι-συνελεύσεις που οργάνωναν και κωφεύοντας στους δημαγωγικούς και καταγγελτικούς τους λόγους.

Συνάδελφοι,

Η εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλατε τους ανθρώπους του κλάδου μας που έδωσαν την ύστατη μάχη για να σταθεί όρθιο το Ταμείο μας, είναι σίγουρο ότι τους εμψύχωσε και ατσάλωσε το ηθικό του ώστε, με τις γνώσεις τους, τα επιχειρήματα, τη διαπραγματευτική τους ικανότητα, αλλά κυρίως με ηθική ευθύνη απέναντι σας, να φέρουν σε πέρας το δύσκολο αυτό αγώνα και να μην παραδώσουν τα κλειδιά του ΕΔΟΕΑΠ σε κανένα εργοδότη, σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα «θεσμό», αλλά να εξασφαλίσουν την παραμονή των κλειδιών στο χώρο που αυτά ανήκουν:

Σε έναν ΕΔΟΕΑΠ διευρυμένο, που θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλους τους συναδέλφους, σε όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, παραδοσιακά και σύγχρονα.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.