A+ A A-

ΗΠΑ: η λοκομοτίβα της διαφθοράς

Τα οικονομικά σκάνδαλα της Enron και της WorldCom αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου και σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης: "δεν είναι μία Enron αλλά εκατό"...
Αν πράγματι συμβεί αυτό θα δούμε για άλλη μία φορά να καταρρακώνεται το γόητρο της παγκόσμιας υπερδύναμης, η οποία μέχρι πρότινος ήξερε να δίνει μόνο συμβουλές και να επιπλήττει τους άλλους. Το πρώτο δυνατό σοκ ήταν τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου όταν τα αεροδρόμια των ΗΠΑ
αποδείχτηκαν "ξέφραγο αμπέλι" και τα περίφημα συστήματα ασφαλείας παιχνιδάκι στα χέρια των "μαρτύρων του Μπιν Λάντεν".
Τώρα, παρακολουθούμε με περιέργεια και ανησυχία σοβαρότατες ανεπάρκειες του οικονομικού συστήματος των ΗΠΑ οι οποίες ανάγκασαν ακόμη και τον μεγάλο αμερικανό οικονομολόγο Τζον Κένεθ Γκαλμπρέιθ να απορήσει παρά τα 93 του χρόνια και να πει: "η μεγαλύτερη εκπληξή μου ήταν η έκταση της
ανεπάρκειας των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών".
Δεν μπορούσε να φανταστεί ο Γκαλμπρέιθ ότι η διαφθορά των οικονομικών και όχι μόνο αρχών της χώρας του έχει αγγίξει τόσο επικίνδυνα όρια.
"Πρέπει να ασκηθούν δημόσιες και νομικές πιέσεις, ώστε να αποκτήσουμε έντιμους και επαρκείς ελεγκτές", είπε ο διάσημος οικονομολόγος, αλλά κάτι τέτοιο ακούγεται σαν ουτοπία.
Η απολυταρχία των μάνατζερ και η άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχουν παρεμβάσεις στο σύστημα της ελεύθερης αγοράς που τόσο πολύ υποστηρίζει ο πρόεδρος Μπους, οδηγεί την αμερικανική οικονομική λοκομοτίβα κατευθείαν στο τούνελ της διαφθοράς.
Εξουσίες ανεξέλεγκτες δεν συμβιβάζονται με τη Δημοκρατία και αν δεν υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ, η διαφθορά και τα κάθε λογής οικονομικά σκάνδαλα θα κυριαρχούν για πολύ ακόμη στα δελτία ειδήσεων.

Σ.Σ.:στη φωτογραφία η πορεία της μετοχής της Enron μέχρι την κατάρρευση.

ΥΓ) Από το διεθνές ντόμινο της εξαπάτησης των επενδυτών, όπως είναι γνωστό, δεν εξαιρέθηκε ούτε η χώρα μας.
"Η πίεση για κερδοφορία, οδήγησε σε λογιστικές απάτες" λέει τώρα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Σταύρος Θωμαδάκης, αποδεχόμενος εκ των υστέρων ό,τι εκ των προτέρων φαινόταν εύλογο ότι θα συμβεί, αλλά δεν έκανε τίποτα για να το αποτρέψει.
ΥΓ2) Τελικά η Worldcom υπέβαλε αίτηση πτώχευσης (πρώτη ανάμεσα στις δέκα μεγαλύτερες πτωχεύσεις στην ιστορία των ΗΠΑ) αφού πρόκειται για μια εταιρεία που απασχολεί 60000 εργαζόμενους, με επιχειρηματική δραστηριότητα σε 65 χώρες του κόσμου και πάνω από 20 εκατομμύρια πελάτες. Η είδηση της πτώχευσης προκάλεσε κλίμα "Μαύρης Δευτέρας" στη Γουόλ Στριτ στις 22 Ιουλίου 2002 συμπαρασύροντας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε κάθετη πτώση. Σε ένα κλίμα που θύμιζε το κραχ του 1929 ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους Τζούνιορ δήλωνε: "Δεν είμαι χρηματιστής ούτε ψωνίζω μετοχές.Αλλά πιστεύω ότι τα θεμέλια για την οικονομική ανάπτυξη είναι πραγματικά."
Στις 30 Ιουλίου 2002, τα διευθυντικά στελέχη μίας άλλης εταιρείας -από τις πλέον αξιόπιστες των τηλεπικοινωνιών- της Qwest, "ξεμπροστιάστηκαν" από τους New York Times για λογιστικές απάτες από τις οποίες αποκόμισαν 500 εκατ. δολάρια την περίοδο 1999-2001.