Logo

Οι δημοσιογράφοι του διαδικτύου γίνονται μέλη της ΕΣΗΕΑ!

Υπό την πίεση των γεγονότων και ύστερα από καθυστέρηση δεκαεπτά χρόνων η ΕΣΗΕΑ αναγκάζεται να προσαρμοστεί και να εντάξει στο μητρώο μελών της τους δημοσιογράφους που εργάζονται στα ειδησεογραφικά πόρταλ του διαδικτύου.

Η ιστορική αυτή απόφαση διευρύνει το πεδίο παρέμβασης του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού σωματείου της χώρας και υποστηρίζει την εργασία των εργαζόμενων συναδέλφων με μπλοκάκι (freelancers), οι οποίοι υφίσταντο άγρια εκμετάλλευση από την εργοδοσία και χρησιμοποιούνταν ως μέσο εκβιασμού για τη χειραγώγηση όλων των δημοσιογράφων.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση αρκετοί δημοσιογράφοι του διαδικτύου αναγκάζονταν να εργάζονται και να καταφεύγουν στην απεργοσπασία υπό την πίεση της απόλυσης καθώς δεν ανήκαν και δεν υποστηρίζονταν από το σωματείο τους.

Το Freelancers.gr αισθάνεται ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί, από το 2000 όταν εμφανίστηκε στο διαδίκτυο, υποστήρξε ανοιχτά χωρίς περιστροφές την ένταξη των "μπλοκάκηδων" στα επαγγελματικά σωματεία από τα οποία στην πρωτοπορία βρέθηκε η Ένωση Συντακτών Περιοδικού & Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), επιτρέποντας τα τελευταία χρόνια την εγγραφή τους.

Ευχόμαστε, στο εξής, η ΕΣΗΕΑ και η ηγεσία της, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται ύστερα από εκατο χρόνια, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος, η Μαρία Αντωνιάδου, να αντιληφθεί ότι πρέπει να εγκαταλείψει τη συντεχνιακή πολιτική και να υπερασπιστεί το επάγγελμα της δημοσιογραφίας και όχι μόνο τα εκάστοτε μέλη της.

Δεν μπορεί να λειτουργεί σήμερα σαν κλειστό κλαμπ που υπερασπίζεται τα προνόμιά των μελών του. Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν άλλη καθυστέρηση.

Η είδηση της ιστορικής απόφασης για την οποία δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση ανακοινώθηκε στο διαδίκτυο από δημοσιογράφους όπως ο Χρήστος Μαζανίτης, μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, ο οποίος έγραψε στο facebook «Ιστορική ημέρα σήμερα για την ΕΣΗΕΑ. Μόλις ελήφθη απόφαση για την άμεση έναρξη των διαδικασιών εγγραφής στην Ένωση των συναδέλφων ΜΑΣ δημοσιογράφων – εργαζομένων στο ίντερνετ! Θα ακολουθήσει ανακοίνωση…»

Την απόφαση η οποία δεν πρέπει να αναβληθεί ούτε λεπτό θα υποστηρίξει και ο αρμόδιος υπουργός εργαίας Γ. Πετρόπουλος όσον αφορά το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών των δημοσιογράφων του διαδικτύου οι οποίοι σήμερα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ. Έτσι θα ενισχυθεί και ο ετοιμοθάνατος ΕΔΟΕΑΠ!

Επίσης, ο πολιτικός συντάκτης Γιώργος Ευσταθίου έγραψε στο facebook:

«H ΕΣΗΕΑ προχώρησε σήμερα σε μια ιστορική απόφαση για τους συναδέλφους που εργάζονται στα ειδησεογραφικά sites και θα έπρεπε να είχε ληφθεί από το 2000, όταν λειτούργησαν οι πρώτες μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες (in.gr, reporter.gr κλπ).
Έπειτα από 17 χρόνια λοιπόν, το Σωματείο μας αποφάσισε την άμεση έναρξη των διαδικασιών εγγραφής των συναδέλφων δημοσιογράφων - εργαζομένων στο internet! Θα ακολουθήσει ανακοίνωση».

Ενώ την επιβεβαίωσαν και τα ysterografa αναφέροντας:

«Την αποκατάσταση μιας αδικίας ετών φαίνεται ότι δρομολογεί η σημερινή διοίκηση της ΕΣΗΕΑ υπό τη Μαρία Αντωνιάδου.
Kατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, αποφασίστηκε η εγγραφή ως μελών, όσων εργάζονται στο διαδίκτυο, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι πρότινος, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να βρίσκονται μόνιμα σε καθεστώς διαμαρτυρίας απέναντι στην ΕΣΗΕΑ, και να μην συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις».

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.